vrijdag 10 mei 2013

Moskee Enschede grootste Oost Nederland?


Essalammoskee Rotterdam, voor ruim 2.500 leden
Twee weken geleden heeft de gemeente Enschede bekend gemaakt om met lichte aanpassingen de intentieverklaring voor een”traditionele”moskee op het voormalig DCW terrein te willen tekenen.

Ondanks dat de weg naar de bestemmingsplanwijziging wordt geplaveid, hebben buurtbewoners nog veel vraagtekens rondom de wensen van de Turks Islamitische gemeenschap. 

De bouwcommissie die, namens de 2 huidige moskeeën en de Islamitische Stichting Nederland (ISN), als woordvoerder optreedt, benadrukte dat zij een open en transparante organisatie vertegenwoordigt en in goed overleg met omwonenden de moskee wil realiseren. 

De werkgroep Kuipersdijk heeft een 60 tal vragen gedestilleerd uit de woonwijk en deze op een lijst, in bijzijn van de gemeente, eind 2012 aan de Turkse gemeenschap overhandigd (u vindt de vragenlijst hier). Eind januari 2013 heeft het moskeebestuur een algemene informatie brief over de ISN en de huidige twee moskeeën naar omwonenden van de Kuipersdijk gestuurd (u vindt deze brief hier). Helaas zaten daar niet de antwoorden op de gestelde vragen bij, waar omwonenden nog steeds reikhalzend naar uitkijken. 

Het is bijvoorbeeld onduidelijk waarom deze gemeenschap zoveel eisen heeft rondom haar geloofsbelijdenis. Waar komt de behoefte aan een cultureel centrum en selfsupporting vandaan, op het gebied van sport, huiswerk-begeleiding en detailhandel? Een gemeenschap die al ruim 50 jaar in Nederland is en naar zeggen goed geïntegreerd is, net zoveel Nederlander is als iedereen, maakt toch gebruik van aanwezige faciliteiten van onze samenleving? Een wens voor detailhandel, voor specifieke producten die moeilijk in omliggende supermarkten verkrijgbaar zijn, is begrijpelijk. Maar er is al een grote Togo voor levensmiddelen op steenworp afstand aanwezig. Deze Togo, met een multiculturele doelgroep, ontleent momenteel zijn bestaansrecht aan de afwezigheid van concurrentie.

Dan is het ook nog onduidelijk waarom de grote “Essalam“ moskee in Rotterdam, met 2.500 officiële leden, voldoende heeft aan 1.500 gebedsplaatsen en een ruimte van 2.600 m² BVO, terwijl de Turks Islamitische gemeenschap in Enschede met haar 500 leden 2.000 gebedsplaatsen wil en een optie heeft op meer dan 2.600 m² BVO. De nieuwe moskee krijgt naar zeggen een lokale functie en er worden 2 à 3 keer per jaar grote bijeenkomsten georganiseerd. Daarbij komt ook dat men zonder lidmaatschap gebruik mag maken van de moskee. Het is erg merkwaardig dat elke andere organisatie voor dergelijke bijeenkomsten een externe locatie afhuurt, maar een spraakmakende als deze niet. Wie investeert er miljoenen Euro’s in een grote accommodatie en maakt er amper tot geen gebruik van?

Veel bewoners hebben het idee dat hier een spel wordt gespeeld en dat het doel is om hier de grootste moskee van Oost Nederland te laten herrijzen, met een regionale functie. Zij vrezen voor een groot religieus bouwwerk in hun achtertuin, die zich beroept op de regelgeving rondom de azan. De azan (oproep tot gebed) blijft voor een groot deel van omwonenden onacceptabel. Zij hebben immers niet vrijwillig gekozen om naast een religieus centrum te wonen, die zich duidelijk laat zien en horen. De azan, die in tegenstelling tot het gebeier van klokken niet alleen mensen attendeert op een plechtigheid, maar een religieuze visie verkondigt, leid bij veel bewoners tot het gevoel van vervreemding en onbehagen. Burgers aan en rondom de Kuipersdijk zijn niet per definitie tegen een gebedsruimte, maar vinden het geloof een privéaangelegenheid, die je elkaar niet op hoeft te dringen.

De werkgroep Kuipersdijk wil de gemeente erop attenderen dat, wanneer de wensen en bezwaren van wijkbewoners ondergeschikt zijn aan die van de moskeebesturen, de begrippen “solidariteit" en "noaberschap" inhoudsloze begrippen zijn geworden.

5 opmerkingen:

 1. Wij zijn het hier helemaal me eens. Wij wonen in Nederland met onze EIGEN cultuur, geuren, kleuren en geluiden. Natuurlijk zijn andere culturen welkom in ons land maar zij moeten niet ONZE cultuur gaan overstemmen!
  Zitten wij erop te wachten dat ONZE kerken door luidsprekers, hard schetterend, verkondigen dat “God de enige god is, Jezus zijn enige zoon en wie dan ook zijn profeet is?!” En dit 1x per week, of nog erger 7x per week, OF zoveel keer per dag??? Wij denken van niet. Dit doet de Azan WEL! Staan wij er eigenlijk bij stil wat de Azan, die vanaf de torens (door luidsprekers) onontkoombaar over ons wordt uitgestort, inhoudt??? Gepropageerd wordt namelijk:
  Allah is het grootst. (4 x), Ik getuig dat er geen God is dan Allah. (2 x), Ik getuig dat Mohammad de Boodschapper van Allah is. (2x),Haast u naar het gebed. (2 x),Haast u naar het welslagen. (2 x),Allah is het grootst. (2 x),Niemand is aanbiddenswaardig dan Allah.
  Moeten wij dit onaangename geluid ongewild over ons heen laten komen? Wij kunnen het ook niet eens zachter zetten of de knop omdraaien! Wij ervaren dit dan ook als een grove inbreuk op ons woongenot en overstemming van onze Nederlandse cultuur! Hoezo integratie??
  Laat die moskeeën maar een klok kopen en deze slechts 1x per week luiden. Zij kunnen ook in STILTE hun geloof belijden zoals vele andere geloofsrichtingen dat ook doen en niemand tot last zijn! Laat er geen misverstand over bestaan dat dit bezwaar persoonlijk bedoeld is. Er is NIETS tegen deze bijzonder gastvrije en vriendelijke mensen, waar wij Nederlanders nog wel het e.e.a. van op kunnen steken. Zij zijn dan ook van harte welkom hier!
  Maar, wij moeten wel heel goed beseffen, dat net zoals de Kerk dat in het verleden zeer nadrukkelijk had, ook de Islam, die deze mensen met zich meebrengen, een missie kent die uitbreiding over de gehele wereld voorstaat?! Zijn wij werkelijk zo naïef om te denken dat met een goed gesprek, een kopje thee of een gezamenlijke knutselavond de kous af is met betrekking tot deze indoctrinatie??!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens. Bedankt voor de mooie woorden.weet iemand hoe wij het tegen kunnen houden. Ik zit er als inwoner van de wijk ook niet op te wachten. Ik voel me als nederlander gepaseerd dat ik geen brief heb ontvangen heb over deze plannen en of ik er mee accoord ga. Het gaat hier wel om de grootste moskee van van nederland en ook nog 4 keer oproepen tot gebed. Enschede wordt blijkbaar de mekka van nederland. Dat gaat iedereen pas beseffen als het er staat. Dan gaan mensen zich steen en been klagen . Daar krijg je problemen door in de wijk. Plaats alsjeblieft zo'n gebouw buiten een woonwijk. Dan is iedereen gelukkig. Heeft het bestuur van enschede echt een blok voor zijn hoofd. Haal alsjeblieft je kop uit het zand. En denk na! Of worden jullie onder druk gezet. Want de kleinste dingen kan een gemeente opblazen. Nu zien ze niet in dat zo'n grote moskee in een woonwijk voor overlast kan zorgen. Zijn ze allemaal zo naief of zie ik het allemaal niet helder meer.
   Het zal wel aan mij liggen. Maar een ding weet ik zeker. Mensen in de buurt wonen worden er echt helemaal gek van dat oproep. Sterker nog ik denk dat je het zelfs in de stad zal horen. De gene die denkt dat die er geen last van zal hebben. Bij deze ik hoop dat je er blij mee zult zijn. Want anders kun je hoog en laag springen dan verandert er niks aan de zaak. Je kunt beter nu je mond los trekken en anders voor altijd zwijgen.

   Verwijderen
 2. Iets om goed over na te denken..
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/21613784/__Stop_bouw_moskeeen__.html

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zeg mee eens en kijk hier http://mosknee.nl/index.php/verzet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Landelijke verspreiding aan alle moslim broeders en zusters, ik zal mij voorstellen mijn naam Mohamed Hoessain Elahi, ik ben een Therapeut op gebied van Wellness/Massage/Hiyama (Cupping Therapy)Woonachtig in Den Haag,Er is een boekwerk in release en die wil ik bij iedere grote moskee in Nederland presenteren graag wil ik in contact met alle voorzitters van grote moskeeen in Nederland of leden die contact hebben met grote moskeeen, voor verdere informatie kunt u allen mailen naar Master.Athlete.Therapy@gmail.com u kunt ook bellen 06-23194917.
  Zoals u weet Hiyama is Sunnah van onze profeet Rasool Sallallaahoe Alaihiem. Assalaam Alaikoem. Mohamed Hoessain Elahi

  BeantwoordenVerwijderen