woensdag 19 februari 2014

Presentatie moskee op het voormalige DCW terrein

Vanavond heeft de bouwcommissie een presentatie gegeven van de bouwplannen van de moskee aan de stadsdeelcommissie Oost. De volledige presentatie vindt u hier.

Het betreft een duurzaam gebouw met een organische vorm, passend qua stijl in de omgeving met elementen uit de Nederlandse cultuur.

Het gebouw heeft een BVO van 2700m2 verdeeld over 2 bouwlagen en biedt ruimte voor 1500 gebedsplaatsen. Op piekmomenten (2 keer per jaar) wanneer er ruim 2000 tot 3000 mensen worden verwacht, kunnen andere ruimtes worden hergebruikt als gebedsruimte. De moskee zal een hoogte hebben van 13.5 meter. De minaret, in de vorm van een halve maan, zal een hoogte hebben van maximaal 25 meter.

Voor de bezoekers zijn er 150 parkeerplaatsen bedacht. 38 daarvan zijn gesitueerd achter de moskee (aan de zijde van het Spaansland) en zijn bedoeld voor dagelijks gebruik. Naar verwachting zullen de overige, die zijn gesitueerd aan de zijkant naast de huizen, enkel worden gebruikt bij grote aanloop, zoals tijdens het vrijdagmiddaggebed.

Vanuit de parkeerplaats van de moskee zal er een weg leiden richting het Spaansland dienend als ontsluiting. Aan de Kuipersdijk is er enkel een ontsluiting voor fietsers en voetgangers gepland. Tijdens de 2 piekmomenten zal er met de omliggende scholen en bedrijven worden gesproken om een adequate oplossing te vinden voor het dan optredende parkeerprobleem. Er zullen geen moskee gangers op de parallelweg van de Kuipersdijk parkeren.

De hoofdingang van de moskee is gelegen aan de achterzijde, aan de kant van het Spaansland. De gebedsruimte is een hoge open ruimte met een groot raamoppervlak gericht op de Kuipersdijk Deze ruimte is 's avonds ook verlicht. Aan deze zijde is ook een extra ingang naar de gebedsruimte gepland.

De moskee wil zich profileren als de meest "groene" moskee van Nederland en zet dan ook zwaar in op duurzaamheid. Te denken valt aan zonnepanelen, LED verlichting, warmtepompen, e.d. Het idee is om uiteindelijk volledig zelfvoorzienend te zijn.

Het ontwerp werd algemeen als zeer positief ontvangen. Vrijwel alle leden van de stadsdeelcommissie Oost spraken hun goedkeuring uit voor het ontwerp, maar bleven kritisch op andere punten waaronder het oproep tot gebed. De bouwcommissie heeft haar wens tot dagelijks oproepen tot gebed herhaald, maar wil in gesprek blijven met de omwonenden en verwacht dan ook een positieve uitkomst.

3 opmerkingen:

 1. Staat het onderstaand Enschede ook te verwachten ???

  Integratie! PvdA vol Süleymanci-fundi's
  We pakken even door op de ongezonde inmenging van Turkse organisaties in de Nederlandse maatschappij en politiek. Naar aanleiding van minister Asschers parallelle samenlevingen-onderzoek zijn wij ook eens wat dingen aan het uitpluizen. Vandaag in de serie cliëntelisme en achterbanvriendelijk politieken: de banden tussen de Turkse PvdA-ers en de Süleymanci-beweging. Süleymanci is één van de drie Turkse bewegingen die momenteel *kuch* onderzocht worden. Zij streven een islamitische Turkse staat na, stichten koranscholen en moskee-internaten en houden hun leer nogal geheim, want sektarisch en ook om botsingen met de (ooit strikt seculiere) Turkse overheid te voorkomen. Goed, dat waren andere culturen, terug naar de onze. Süleymanci runt in Nederland via de Stichting Islamitisch Centrum Nederland (SICN) enige tientallen moskeeën, ontmoetingscentra en projecten. Directeur van SICN is Fikri Demirtas. Dat is een bijbaan, verder is Demirtas Projectmanager Innovatie aan het ministerie van Defensie (!!) en deelgemeenteraadslid Rotterdam Delfshaven voor, uiteraard, de PvdA. In die hoedanigheid heeft hij Suleymanci-toko SICN al aardig wat goede PR bezorgd door PvdA-politici op te laten draven voor een integratievriendelijk foto-momentje. Wouter Büs, Aleid GrijzeWolfsen en Ronald Plastürk bijvoorbeeld staan vrolijk lachend op Süleymanci-bijeenkomsten te poseren. Goed voor de achterban en goed voor Demirtas' street cred bij de Bazen in Turkije. Een ander PvdA-kopstuk dat volgens onze bronnen is geschoold in een Süleymanci-moskeeinternaat is Tweede Kamerlid Tunagan Kuzu. Goed, verrassing, Turkse PvdA-ers zitten in een islamitische sekte. Het is om te huilen maar dat zijn we goedverdoeme al gewend. Probleem is alleen dat Suleymanci-leden in Turkije zich achter de MHP hebben geschaard, volgens deze en deze bronnen. MHP, beter bekend als de Grijze Wolven-partij. Hier een artikel over het GrijzeWolven/Süleymanci-feestje Multifestijn, Tunahan Kuzu was er prominent op het podium aanwezig. In het thuisland kiezen Suleymancisten voor een fascistische terreurorganisatie, en hier voor de PvdA. Grappig, niet?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beter je huiswerk doen, dit is een moskee wat valt onder ISN en dit valt weer onder de Diyanet van Turkije, Suleymancilar komen niet in een moskee van ISN/Diyanet, dat is weer een andere aftakking zoals Protestants en Katholieken.
   Grijze Wolven heeft helemaal NIETS te maken met een moskee, dat is zeg maar de PVV van Turkije.

   Verwijderen
  2. http://www.elsevier.nl/Nederland/blogs/2014/4/Turkse-genocide-ontkenners-hebben-niets-te-zoeken-in-Nederland-1511385W/

   Verwijderen